Het moederschap en ondernemerschap combineren: hoe doe je dat?
april 19, 2023

Ik heb zelf eind 2022 mijn baan in loondienst opgezegd en gekozen voor het ondernemerschap. De belangrijkste reden voor mij, is ons zoontje Gijs. Ik wilde er gewoon heel graag voor hem kunnen zijn als hij mij nodig heeft. De vrijheid is onbetaalbaar! Maar hoe combineer je het moederschap en ondernemerschap? Dat lees je in dit blog.

Maak een planning

Een goede planning is essentieel als het gaat om het combineren van moederschap en ondernemen. Maak een duidelijke agenda en bepaal welke taken prioriteit hebben. Plan ook tijd in voor je kinderen en maak het een gewoonte om die tijd heilig te houden. Bij ons gaat Gijs 2 dagen naar de kinderopvang en 1 dag doordeweeks is mijn vriend vrij. Zo heb ik altijd 3 vaste werkdagen, wat voor mij erg prettig werkt. Als ik meer werk heb, ga ik soms nog even door in de avond of tijdens het middagdutje van Gijs.

Stel realistische doelen

Het is belangrijk om realistische doelen te stellen als het gaat om het runnen van een bedrijf en het opvoeden van kinderen. Probeer niet te veel hooi op je vork te nemen en houd rekening met de tijd en middelen die je beschikbaar hebt. Ik heb dit zelf in de eerste maanden van het ondernemerschap wel ervaren. Ik wilde veel tegelijk, waardoor ik vast liep. Nu weet ik: stapje voor stapje. Ik heb niet voor niets gekozen voor meer rust en tijd, dus het is belangrijk om realistisch te denken en werken.

Geef jezelf ruimte

Als moeder en ondernemer kan het gemakkelijk zijn om overweldigd te raken. Zorg ervoor dat je tijd neemt voor jezelf om op te laden en te ontspannen. Het kan zijn dat je tijd moet vrijmaken om te sporten, lezen of vrienden te zien. Ik heb al een aantal vrije dagen en vakanties geblokt in mijn agenda. Daarnaast probeer ik de vrijdag altijd zo veel mogelijk leeg te houden om ‘aan’ mijn bedrijf te werken. Dit geeft mij rust en daarnaast kan ik al erg uitkijken naar vrije momenten. Fijn om dit al vast te hebben staan!

Wees flexibel en pas je aan

Er zullen momenten zijn waarop je je plannen moet aanpassen of je prioriteiten moet heroverwegen. Het is belangrijk om flexibel te zijn en bereid te zijn om te veranderen als dat nodig is. Dit is voor mij de voornaamste reden geweest om ondernemer te worden. Laatst was Gijs ziek, zo fijn om hem dan gewoon thuis te kunnen houden! Gevolg was wel dat ik in de avonden wat langer door moest, maar dit neem ik voor lief. Wel goed om dit in je achterhoofd te houden.

Ben je ook moeder en wil je graag starten met ondernemen? Dan kan het fijn zijn om mijn podcast ‘Mama & Ondernemen’ te luisteren! Hier deel ik mijn eigen ervaring en tips.

Je luistert de podcast hier.

Mijn naam is Martje, sparringpartner & content creator voor vrouwelijke ondernemers.

Zelf ben ik sinds 1 jaar trotse mama van Gijs. Moeder worden was altijd mijn grootste wens en het heeft mijn leven compleet verandert. Eind 2022 heb ik mijn baan opgezegd en ben ik gestart als ondernemer, om meer vrijheid te hebben voor mijn gezin.

Lees meer

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *